Ramazan ayında oruç tutan herkes akşam iftar sofrasının lezzetli ve doyurucu yemeklerle dolu olmasını istiyor. Tüm gün oruç tutup akşam yemek yapmak isteyenlerin en büyük kaygısı vakit ve fikir bulmak oluyor. Bilhassa çalışanlar ve öğrenciler için iftar yemeği hazırlamak ismine kısıtlı bir mühlet mevcut oluyor. Biz de sizler için kısa müddette parmaklarınızı yiyeceğiniz birbirinden lezzetli iftarlık tanımları derledik. İşte 29 Mart Çarşamba için iftar menüsü teklifleri…
Kemalpaşa Tatlısı
Kemalpaşa Tatlısı Malzemeleri
1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 su bardağı irmik
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı un
Şerbeti için:
Kemalpaşa Tatlısı Yapılışı:
Karıştırma kabında yumurta ve sıvı yağ karıştırılır.
Ardından üzerine yoğurt ve irmik ek edilir. Sonrasında vanilya ve kabartma tozu karışıma dahil edilir.
Un da azar azar eklenerek karıştırılır.
Ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurulur.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar alınır ve fırın tepsisine dizilir.
180 derece fırında üzeri kızarana kadar 25 dakika pişirilir.
Bu sırada geniş bir tencereye su ve şeker eklenir. Şeker eriyene kadar karıştırılarak şerbet haline getirilir.
Tatlı sıcakken evvelce hazırlanan şerbet üzerinde gezdirilir.
İstiridye Mantarı Kebabı
İstiridye Mantarı Kebabı Gereçleri:
500 gram istiridye mantarı
2 adet kırmızı biber
2 adet yeşil biber
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, pul biber (isteğe bağlı)
6 adet şiş
İstiridye Mantarı Kebabı İmali:
İstiridye mantarlarını yıkayıp temizleyin ve orta uzunluk modüllere kesin.
Kırmızı ve yeşil biberleri küçük modüller halinde kesin.
Soğanı yarım ay halinde doğrayın.
Sarımsakları ince kıyın.
Tüm gereçleri bir kasede karıştırın ve zeytinyağı, tuz, karabiber ve pul biber ekleyin.
Şişlere gereçleri sırayla dizin.
Izgarada yahut fırında kebabı pişirin.
Sıcak servis yapın.
Besin Bedelleri ve Kalori Ölçüsü:
1 porsiyon istiridye mantarı kebabı (100 gram) yaklaşık ortalama 70-80 kalori içerir.
İstiridye mantarları, düşük kalorili ve düşük yağ içeriği ile sağlıklı bir seçenektir. Birebir vakitte yüksek lif, protein, B vitamini, demir ve çinko içerirler. Kırmızı ve yeşil biberler de C vitamini bakımından zengindir.
Peskütan Çorbası
Pekütan Çorbası Gereçleri:
Sosu için:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı kuru nane
Peskütan Çorbası Yapılışı:
Yarma ve yeşil mercimek bir gece öncesinden ıslatılır.
Yumuşayan mercimek ve yarma haşlanır.
Başka bir tencerede un, yumurta sarısı ve az ölçü su çırpılır.
Ardından peskütan ve bir buçuk litre su ek edilerek çırpılmaya devam eder.
Sonrasında tencere ocağa alınır ve daima karıştırılarak ısınması beklenir.
Isınmaya başlayan çorbaya haşlanmış mercimek ve yarma eklenir.
Yemeklik doğranan kuru soğanı sos tavasında tereyağı ile kavurun.
Soğanlar yumuşadığında kuru nane ekleyin ve yanmaması ismine daima karıştırın.
Hazırladığınız sosu çorbanın üzerine ekleyin.
Ay Tatlısı
Ay Tatlısı Gereçleri:
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
125 gr. tereyağı – erimiş
¼ su bardağı ayçiçek yağı
3 su bardağı un
1 su bardağı fındık – ince kıyılmış
2 yemek kaşığı irmik
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
Şerbeti için Malzemeler
2 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
4 – 5 damla limon suyu
Ay Tatlısı Yapılışı:
Bir sos tenceresine toz şeker ve suyu ekleyin. Çırpma teli ile daima karıştırın.
Şerbeti 10 dakika kaynatın ve sonrasında soğumaya bırakın.
Hamuru için bir karıştırma kabı içerisine yoğurt, yumurta, eritilmiş tereyağı ve ayçiçek yağını ekleyerek karıştırın.
Farklı bir karıştırma kabında un, ince kıyılmış fındık, irmik, kabartma tozu ve vanilyayı karıştırın.
Karışımın ortasını havuz formunda açarak sıvı karışımı ekleyin.
Çatal yardımıyla karıştırdığınız hamuru sonrasında tezgah üzerinde yoğurmaya başlayın.
Yoğurduğunuz hamuru iki kesime bölün ve birini dikdörtgen biçimde açın.
Bir su bardağının ağzından yardım alarak yarım ay biçiminde hamurlar kesin.
Şekil verdiğiniz hamurları cam fırın kabına dizerek 185 derece evvelden ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirin.
Pişen tatlıyı 15 dakika beklettikten sonra soğuttuğunuz şerbeti üzerinde gezdirin.
Tavuklu Çökertme Kebabı
Tavuklu Çökertme Kebabı Tanımı:
3 yarım kesim tavuk göğüs eti
Marine için:
Salça Sos İçin:
1 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay bardağı su
Patates kızartması için:
4-5 adet patates
Sıvı yağ
Tuz
Yoğurt sos için:
1 kase yoğurt
1-2 diş ezilmiş sarımsak
Tuz
Üzerine:
Tavuklu Çökertme Kebabı Yapılışı:
Tavuklar julyen biçiminde kesilir ve marine etmek için gereken materyaller ile karıştırılır.
Üzeri kapatılarak yarım saat buzdolabında bekletilir.
Bekleyen tavuk sonrasında geniş bir tencerede kızartışmış yağın üstüne eklenir.
Tavuk tencerenin tabanına yayılır ve hiç karıştırmadan yüksek ısıda tek taraflı kızartılır.
Ardından başka tarafları çevrilir ve tıpkı süreç uygulanır.
Kızaran tavuklar ocaktan alınır ve sos için küçük bir tencereye yağ ve salça alınır. Salça biraz kavrulur ve üzerine su eklenir. Su kaynayınca sos hazır olmuştur.
Tavuklar sotelendiği sırada patatesler kürdan halinde kesilir ve kızgın yağda kızartılır.
Kızardıktan sonra yağını çekmesi için peçeteye alınır. Bu sırada bir kasede sarımsaklı yoğurt hazırlanır.
Servis tabağına evvel patates, üzerine sarımsaklı yoğurt, salça sos ve tavuklar eklenir. Üzeri maydanoz ile süslenir.
Ankara Tava
Ankara Tava Gereçleri:
Ankara Tava Yapılışı:
Tavanın içine sıvı yağ ve şehriyeler eklendikten sonra kavrulur. Üzerini geçecek kadar sıcak su eklenir ve yumuşayana kadar pişirilir. Tuz ve baharat eklenir.
Orta büyüklükte doğranan etler diğer bir tencerede az bir yağ ile sotelenir.
Üzerine soğan ve biber de eklenerek sotelenmeye devam eder. Tıpkı büyüklükte kesilen domatesler de soteye dahil edilir.
Ardından domates salçası ve tuz da eklenerek gereçler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzerine istenen baharatlar ve tuz eklenir.
Önceden pişirilen arpa şehriyenin üstüne etler konularak servis edilir.
Çanak Köfte
Çanak Köfte Gereçleri:
350 gr kadar kıyma (kişi sayınıza nazaran kıymayı çoğaltabilirsiniz)
Kıvamını ayarlamak için galeta unu
1 yumurta
1 kuru soğan
1 diş sarımsak
Tuz, karabiber, pul biber (arzunuza göre)
1 küçük kavanoz Garnitür
1 tatlı kaşığı salça
1 su bardağı sıcak su
Çanak Köfte Yapılışı:
Kıymayı yoğurma kabına alıp soğanı ve sarımsağı rendeleyip, suyunu sıkıp kıymanın içine ek edin.
Galeta unu, yumurta ve baharatları da karışıma ek edip yoğurun.
İçli köfte yapar üzere kase biçimi vererek kıyma harcını şekillendirin. Akabinde borcama dizin.
Köftelerin içini garnitür ile doldurun.
1 bardak suda incelttiğiniz salçayı köftelerin yanına dökün ve 200 derecelik fırında 30 dakika pişirin.
Fırından çıkartmış olduğunuz köftelerin üzerine rendelenmiş kaşar ekleyerek, fırında eriyinceye kadar 1-2 dakika daha bekletin.
Arap Tava
Arap Tava Gereçleri:
700 gram kıyma
4 adet orta uzunluk patates (küçükse 6 adet)
5 adet yeşil biber
3 adet kırmızı biber
3 adet domates
2 adet kuru soğan
1 baş sarımsak (4-5 adet)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
2 tatlı kaşığı tuz
1/2 (yarım) çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı su
Arap Tava Yapılışı:
Patatesler minik küpler halinde doğranır.
Soğan ve biber de küçük küçük doğranır.
Aynı biçimde domatesler de küçük küpler biçiminde doğranır.
Sarımsaklar doğranır. Tüm sebzeler bir tepsiye alınır ve üzerine kıyma eklenir.
Karışıma salça, tuz, baharat, yağ ve su da ek edilerek karıştırılır.
Karışım tepsiye yayılır ve üzeri bastırılır.
Tepsinin üzerine tereyağından küçük küçük modüller kesilerek eklenir.
200 derece evvelden ısıtılmış fırında 45 dakika pişirilir.(Suyu az gelirse su eği yapılır)
Üzeri kızarınca fırından alınır, dilimlenerek servis edilir.
Kremalı Mantarlı Tavuk
Kremalı Mantarlı Tavuk Materyalleri:
Kremalı Mantarlı Tavuk Yapılışı:
Tavuk göğsü küp küp doğranır ve yağsız teflon tavada sotelenir.
Tavuğa suyu saldırılır ve tekrar çektirilir.
Suyunu çeken tavuğa sıvı yağ, küp küp doğranan doğan ve sarımsaklar ek edilir.
Biraz sotelenmesinin akabinde biberler de eklenir ve sotelenmeye devam eder.
Ardından üzerine mantarlar eklenir.
Mantar suyunu salı çekince 1 kutu krema tavaya eklenir.
Kekik ve karabiber ek edilir.
Malzemeler kremayı yavaş yavaş çekmektedir. Piştikten sonra kremayı büsbütün çektirip çektirmemek sizin tercihinize bağlıdır.
Tavanın altını kapatmadan evvel tuz eklenir ve karıştırılır.
Fırında Soslu Kanat
Fırında Soslu Kanat Materyalleri:
700 gram tavuk kanat
1 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş rendelenmiş sarımsak
1/2 (yarım) çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı kekik
Tuz
Karabiber
Patatesler İçin
5 adet patates
Kekik
Pul biber
Tuz
Fırında Soslu Kanat Yapılışı:
Derin bir kabın içine 1 yemek kaşığı yoğurt ve 1 çay kaşığı domates salçası eklenir.
Daha sonra 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 diş rendelenmiş sarımsak, yarım çay bardağı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı kekik, tuz ve karabiber eklenerek karıştırılır.
Hazırlanan sosa tavuk kanatları eklenir ve düzgünce karıştırılır. Kabın üzeri kapatılarak 30 dakika buzdolabında dinlendirilir.
Patatesler soyulur ve elma dilimden biraz daha ince olacak biçimde kesilir.
Kekik, pul biber ve tuzla karıştırılarak yağlı kağıda serilir.
Dinlenen solu tavuk kanatları da tepsiye dizildikten sonra evvelden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.